Wat is psychotherapie

Wat is psychotherapie?

Psychotherapie is een effectieve gespreksbehandelmethode voor psychische stoornissen en problemen. Gesprekken tussen de cliënt(en) en de deskundige hulpverlener staan centraal. De cliënt kan een individu, een (echt)paar, een gezin of een groep zijn; kind, volwassene of oudere. De behandelingen zijn kort als het kan en langdurig als dat nodig is, omdat bij sommige ernstige psychische problematiek het belangrijkste effect van de behandeling pas na ongeveer een jaar te behalen is. Alleen als psychotherapie door een BIG-geregistreerde psychotherapeut (of psychiater/klinisch psycholoog) wordt verricht, voldoet deze aan de kwaliteitseisen die door de overheid zijn vastgesteld.

Psychotherapie is volgens de richtlijnen de eerste keuze behandeling bij angst-, stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen, het is de voorkeursbehandeling voor kinderen, volwassenen en ouderen met zowel enkelvoudige als meervoudige, complexe psychische problematiek, en vaak persoonlijkheidsproblematiek.

Werkwijze:

In mijn praktijk behandel ik (jong)volwassenen vanaf 18 jaar. Er is geen bovengrens aan de leeftijd.

Wanneer u zich aanmeld zal er eerst een intake plaatsvinden waarin alle klachten zullen uitgevraagd. Daarna volgt een diagnosestelling en het opstellen van een behandelplan. Vervolgens wordt er gestart met de behandeling

De volgende behandelingen vinden plaats:
– Gedragstherapie
– Cognitieve gedragstherapie
– Schematherapie
– EMDR
– Psychodynamische psychotherapie
– Cliëntcentered psychotherapie
– Psychologische begeleiding

Afhankelijk van de klacht en hulpvraag wordt gewerkt met verschillende methodieken. Doorgaans is er sprake van een integratieve benadering. Methodieken die daarbij o.a. gebruikt worden zijn psychodynamische therapie, cliëntcentered psychotherapie, systeemtherapie, EMDR, gedragstherapie, cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Er wordt daarbij ook gemaakt van ontspanningsoefeningen.

Door middel van Routine Outcome Monitoring (ROM) wordt bekeken of de behandeling bij u effectief is. Deze metingen vinden vooraf, tijdens en na de behandeling plaats en vindt plaats door een 2-tal vragenlijsten; de SCL-90 (een algemene klachtenlijst) en de OQ-45 ( lichamelijke klachten en het algemeen functioneren).

Diagnostiek:

Naast behandeling kan op verzoek eveneens persoonlijkheids- en intelligentieonderzoek plaats vinden.